Vässa dina kunskaper

I den här artikelserien skriver vi om hur du blir en bättre fotograf. Från dina första bilder till att du är en erfaren fotograf. Det finns flera olika tips och trix kring hur du blir en bättre fotograf och i många fall handlar det om dedikation. Hur mycket tid du lägger ner på att bli en bättre fotograf kommer i slutändan avgöra hur duktig du är på att fotografera. I de förra delarna har vi skrivit om varför det är viktigt att tänka på ljuset när du fotograferar och varför du bör lägga minst lika mycket tid på att redigera dina bilder som att förbereda dig innan du tar dem. Med det sagt så kommer det här fler tips om hur du blir en bättre fotograf.

Redigera dina bilder

Redigera dina bilder

I den förra delen började vi skriva om att redigera dina bilder och varför det är viktigt men det är något vi verkligen vill poängtera. Att redigera dina bilder handlar lika mycket om att förändra sättet på hur du ser på dina bilder som att bli en duktig fotograf. Jag rekommenderar att du använder dig av Lightroom som är ett fantastiskt program och fungerar bra för de allra flesta fotografer. Fotografera i RAW-format för att få alla de möjligheter som finns när du väl vill redigera och börja sedan att experimentera med de olika inställningarna som öppnas upp när du fotograferar i ett sådant format. Försök att återskapa hur andra mer erfarna fotografer tar bilder och imitera och lär dig av dem. Få en känsla av vilken känsla de vill förmedla och genom det utveckla dina kunskaper kring vad som gör en bra bild.

 

 

Organisera dina bilder

Var också duktig på att organisera ditt arkiv. För den lilla tiden du behöver för att organisera ditt arkiv varje gång du lägger upp en ny bild kommer att spara dig mycket tid i framtiden. Börja med att rangordna dina bilder efter hur bra du tycker att de är. För att sedan kategorisera dem efter miljö och liknande faktorer.

Skriv ut dina bilder

Skriv ut dina bilder

Det är en sak att ta en bra bild och se det på din dator och en helt annan att skriva ut dina bilder för att se hur de ser ut i en ram. Det är en den sista delen av en bild som gör att den faktiskt är klar. Det är också en fantastisk känsla att för första gången skriva ut och sätta upp en bild man har tagit på sin egen vägg. Men det finns en annan aspekt som är viktig att nämna kring varför det är viktigt att skriva ut sina bilder. Det är en sak att se hur bilderna ser ut på en skärm men det är en helt annan att se hur de ser ut i en slutgiltig version. Det tillåter dig att analysera hur ljuset, färgerna, och hur dina inställningar påverkade den slutgiltiga bilden. Experimentera med olika typer av papper för dina bilder för att se hur det påverkar slutresultatet.