Välj rätt objektiv till rätt tillfälle

Som vi gått igenom förut är det inte bara kameran som är viktig för dig som fotograf. Ett objektiv gör mer än man kan tro för en bild och det bästa sättet att lära sig vilket objektiv man tycker passar bäst är att testa sig fram.

Välj rätt objektiv till rätt tillfälle

 

Men att köpa alla olika former av objektiv som finns och testa sig fram blir dyrt. Olika objektiv passar bäst till olika saker och är man en professionell fotograf så experimenterar man inte med de olika objektiven utan man tar det objektivet som passar bäst till den händelse man fotograferar. Har man fotografi som hobby och plånboken till att köpa olika former av objektiv så kan det dock vara riktigt givande att fotografera samma sak med de olika objektiven och se vilken skillnaden blir mellan dem.

De olika objektiven

De olika objektiven är vidvinkelobjektiv, fast objektiv, makroobjektiv, teleobjektiv, zoomobjektiv, och tilt-shiftobjektiv. Ett vidvinkelobjektiv passar när man vill få med så mycket som möjligt i bilden och ge en känsla av rymd. Med ett vidvinkelobjektiv behöver man inte backa och backa för att få med allt. Ett objektiv av denna sort passar bra för bland annat landskapsfotografering, arkitekturfotografering och sportfotografering. Ett fast objektiv har en bra ljusstyrka vilket gör att man kan ta bra fotografier även vid dåliga ljusförhållanden. Viktigt att veta är att med ett fast objektiv kan man inte zooma. Med ett makroobjektiv kan man ta närbilder på mycket små motiv som exempelvis insekter. Desto längre brännvidd desto längre ifrån insekten kan du stå men ändå få en mycket bra bild. Många makroobjektiv kallas för detta fast de inte är det på riktigt. Vill man kunna fotografera små saker på nära håll och kunna återge föremålets verkliga storlek så måste objektivet kunna återge i skala 1:1. Ska du köpa ett objektiv av denna typ så se då efter om objektivet kan det, annars är det inget riktigt makroobjektiv.

Teleobjektiv – ett mycket vanligt objektiv med flera användningsområden

Av de tre objektiven som vi hittills inte gått igenom är teleobjektivet det allra vanligaste. Det är ett sådant objektiv som naturfotografer oftast har och även de som fotar sporthändelser använder sig oftast av detta objektiv. Teleobjektivet har en hög brännvidd vilket gör att man kommer nära det objekt man ska fotografera. Teleobjektiv passar även väldigt bra till konsertfotografering, porträtt och reportage. Ett zoomobjektiv är det objektiv man oftast får med när man köper kameran. Det har ett bra brännviddsomfång vilket gör objektivet lämpligt till i princip all fotografering. Ett zoomobjektiv är ett objektiv där man kombinerat ett vidvinkelobjektiv och ett teleobjektiv med ett vanligt objektiv. Objektivet passar som sagt till allt möjligt men kvaliteten på bilderna kan bli lidande då ljusstyrkan är svagare. Med ett tilt-shiftobjektiv kan man ändra, vinkla och korrigera perspektivet. Tilt-funktionen gör att man kan kontrollera skärpan i bilden medans shift-funktionen gör att objektet kan förskjutas i sidled. Med denna funktion kan man exempelvis fotografera höga byggnader utan att få störtande linjer.

Teleobjektiv – ett mycket vanligt objektiv med flera användningsområden.

Det är inte helt lätt att välja rätt objektiv men jag hoppas att denna guide kan hjälpa dig i ditt sökande.