Vad gör ett bra foto?

I den här artikelserien berättar vi om hur du blir en bättre fotograf. Vi går igenom grunderna som tar dig från att vara en nybörjare till att bli bekväm bakom kameran. Och det finns massor att lära sig. I den förra artikeln skrev vi om hur viktigt det är att du lär dig vilket ljus du arbetar i. Och varför du bör fokusera på det innan du kastar dig in i att lära dig varje inställning som finns på din kamera. Med det sagt så kommer det nu ännu fler tips om hur du kan bli en bättre fotograf.

Vad gör ett bra foto?

Helhetsbilden

Fundera på helhetsbilden när du tar en bild. Många som precis har börjat med fotografi gör en dålig vana över att titta upp, se något intressant och sedan försöka fotografera det för att sedan gå vidare. Ja, ibland när man rör sig så är det enda sättet att fotografera på. Men ta några minuter och fundera på helhetsbilden. Skillnaden mellan en snabb bild och ett konstverk är tanken som du lägger bakom det. När du ser något intressant vill du fundera över hur du på bäst sätt kan fånga det. Var bör du stå, och vilka andra element kan du tillföra in i bilden för att skapa en mer komplex bild? Jag brukar tänka så här: om jag ska trycka upp den här bilden på en stor tavla och en bekant kom förbi och börja kolla på den. Hur skulle de reagera när de såg bilden? Vilka känslor skulle väckas? Var är linjerna i bilden? Vad är relationen mellan vad som ligger i fokus i relation till bakgrunden? Finns det intressanta former i bilden och kanterna, ser de bra ut och får de den som tittar på bilden att fortsätta röra sig runt?

Färgskalan

Vad gör ett bra foto?

Färg – eller bristen av färg – är ett väldigt viktigt element när det kommer till fotografi. Kolla på ett färghjul och analysera hur olika färger fungerar bra tillsammans. Vad representerar de olika färgerna? Förstärker färgerna bilden eller gör de bilden mer anspråkslös? Jag gillar att fotografera i färg så väl som svart/vitt men det betyder inte att det ena är bättre än det andra. Allt beror på vilken typ av bild man vill ta och vilka känslor man vill ge till bilden. Fundera därför över färgen i ljuset. Är det ett kallt eller varmt ljus? Finns det en färgkontrast och förstärker det bilden?

Redigera dina bilder

Förutom att lägga allt för mycket tid på att försöka hitta de bästa färgerna när du tar bilden så vill du också lära dig att redigera dina bilder. Därför är det viktigt att du experimenterar runt med dina bilder och ändrar kontrasten i bilderna. Ändra ljusstyrkan och andra inställningar som påverkar hur bilden ser ut. Det finns helt enkelt lika mycket att göra för en bild efter du har tagit den som redan innan du tar bilden. Hur mycket du tid lägger ner på dina bilder kan avgöra huruvida det i slutändan blir något som du är nöjd över eller inte.