Tips & trix

Vid det här laget har du förmodligen tagit ett par hundratals foton. Och med det sagt är det här så enkelt men ändå så viktigt att nämna. Så många personer tar med sin kamera när de är ute på en resa eller semester. De går till platser som är speciellt lämpade för att ta fotografier som parker, safaris, söta städer eller städer med fantastisk arkitektur. Och medan det här är något som är fantastiskt att göra rekommenderar vi dig att gå steget längre. Ta några fotografier under ditt vardagliga liv. Använd din mobilkamera när du inte har med dig din riktiga kamera. De bästa fotograferna är de som kan fånga vardagslivet när det är som minst spännande. Öva på det! Gå ut, var som helst, eller kanske helst en plats där du tror att det är omöjligt att ta en bra bild och fotografera där. Det kommer att ge dig så mycket erfarenhet och du kommer att märka av hur du blir en bättre fotograf genom att träna på det sättet.

Utveckla din egen stil

Utveckla din egen stil

Ett av de bästa sätten att utveckla sin egen stil är att se hur andra har jobbat. Gå på utställningar, köp böcker och studera bilderna från några av dina favoritfotografer. Internet är en fantastisk plats för att hitta massor av fotografier men det är enkelt att tappa bort sig på vägen. Därför är det smart att gå på utställningar och att köpa böcker då man vet att man bara kommer att fokusera på bilderna och ingenting annat. Ibland kommer en bild slå dig och du kommer att förstå varför den är så fantastisk på en gång, och andra kommer den inte göra det och då är det minst lika viktigt att lära dig om fotografen och historien bakom bilden. Det kommer att tillföra ytterligare ett lager av tacksamhet.

Olika stilar

Fundera över de olika stilarna som dina favoritfotografer använder sig av. Fundera över hur de arbetar och försök ta bilder som efterliknar deras. Fundera över varför de valde ett visst motiv och inte ett annat. Välj och vraka av de element som de använder sig av för att forma din egen helhetsbild och tolkning av situationen. Köp även några egna bilder för att bli inspirerad i ditt hem. Det sägs att man måste ha en helt egen stil men det är inte sant. Låt dig bli inspirerad av andras verk och se hur det ur det kommer att växa fram en egen stil som är din egen.

Olika stilar

 

Uppskatta verken

Och slutligen uppskatta andras verk. Ja, det finns något tillfredsställande med att se sina egna bilder gång på gång. Men det är lika viktigt att se hur andra har tagit bilder. Köp bilder från välkända fotografer och försök att imitera och lära dig av vad de gör bra. Slutligen vill jag uppmana dig att läsa på om vad du fotograferar. Säg att du ska fotografera en kyrka och redan innan du åker dit har du läst på om kyrkans historia. Det gör att du enklare kan förstå vad kyrkan symboliserar och ge dig inspiration till hur du kan skildra just detta.