Ta en bättre personbild

Vare sig du har friheten att dirigera din modell hur hen ska se ut eller inte, är det viktigt att du tar dig tid att lära känna personen du fotograferar. Om du har möjlighet så rekommenderar vi att du träffar dem minst en gång innan ni börjar ta bilder för att ni båda ska få rimliga förväntningar om vad ni kan ta för bilden. Det här är tiden då din modell kan berätta om hur hen förväntar sig att fotografierna ska se ut och du kan berätta om vilken bild du har av vad du vill göra. Det första mötet hjälper er också att besluta om ni kommer att komma överens när ni arbetar tillsammans. Det kommer också få er att bli mer bekväma med varandra när ni väl börjar att jobba med varandra. Men det finns många fler tips för dig som vill bli bättre på att ta fotografier på personer.

Var ska du ta bilden?

Det här är något alla bör tänka på. Resultatet av din bild kommer alltid att vara beroende på vilken miljö du tar bilden i och i vilket ljus du tar bilden i. Om du planerar att ta en bild utomhus, begrunda då vilket väder och vilket ljus som gör att du får den bästa bilden. Den bästa tiden att ta en bild utomhus är på morgonen och under sen eftermiddag när ljuset inte är lika starkt. Direkt solljus skapar starka skuggor och kommer att få ditt subjekt att se blek ut. Det är alltid enklare att ta en kontrollerad bild inomhus men det kräver också lite mer kunskap när det kommer till att hantera ljuset. Samtidigt går det att justera nivån på ljuset i bildredigeringsprogram efteråt.

Lär dig din kamera

Även om det är sant att den bästa kameran som finns är den du har, så finns det mycket att lära sig innan man börjar att fotografera. I princip vilken kamera som helst kan ta spektakulära bilder. Vad som verkligen spelar roll är hur du använder den. Mobilkameror är ofta begränsade när det kommer till upplösning, men samtidigt kan många fånga väldigt bra bilder. Filmkameror är det bästa alternativet för nybörjare och för mer seriösa fotografer som ger en kreativ frihet samtidigt som man kan producera högupplösta bilder. Beroende på vad du vill ta för bilder så finns det flera olika kameror som är specialdesignade för ditt ändamål. Och som fotograf är det ditt ansvar att ta reda på vilken kamera som passar dig bäst. Det finns inget enkelt svar här då varje bild är unik och varje situation kräver olika inställningar. Erfarenhet och kunskap är vad som tar dig framåt.

Variera vinklarna

När du har lärt dig att ta bra porträttbilder så vill du kanske göra det lite roligare genom att lägga till personlighet och en berättelse till varje bild. Det är högst rekommenderat att välja vinkel efter ditt subjekt. Framför allt om du tar bilder på ett barn. Att se ditt subjekt framifrån är det enklaste sättet att ge dina bilder en mer personlig touch. Fundera över vilket avstånd du vill ta bilderna på och variera dina olika vinklar för att hitta det som passar dig bäst.