Nödvändig fotoutrustning

Många fototillbehör är endast valfria. Här är de viktigaste redskapsposterna, användbara för alla typer av fotografering. Fotografering kan vara en dyr hobby, men det behöver inte vara det! Ja, du behöver lite redskap för att ta bilder som matchar din vision, men det finns sätt att minska hur mycket det kommer att kosta dig. Det viktigaste är detta: du behöver inte köpa allt det där direkt. Om du precis har börjat med fotografering finns det några viktiga delar av viktiga redskap som du borde ha – och inget mer än det. När du har byggt upp dina fotografiska färdigheter kan du investera i mer utrustning. Men vad är viktiga redskap för fotografering? Förutsatt att du redan har en bra nybörjarkamera (och om du inte gör det, spara pengar med en begagnad DSLR), här är vad du bör köpa för att komma i gång på höger fot.

Kamerastativ

Få kameratillbehör är lika mångsidiga och nödvändiga som ett stativ. Oavsett om du fotograferar landskap, porträtt, natt, gata eller till och med bröllopsfotografering, kommer du att behöva ett stativ någon gång. Stativ är extremt användbara i inställningar för svagt ljus eftersom stabiliteten på ett stativ gör att du kan ta bilder med längre exponering utan kameraskakningar. Denna stabilitet är också avgörande för saker som natthimmel fotografier och selfie-bilder på natten. Som nybörjare är det okej om ditt första kamerastativ är billigt – ett som du kan bråka med utan att behöva oroa dig för att det går sönder eller blir smutsigt. AmazonBasics 60-tums lättvint stativ är perfekt för sitt låga pris och relativa bärbarhet.

Fjärrutlösare

Fjärrutlösare

En fjärrutlösare är användbar eftersom den låter dig ”ta ett skott” utan att fysiskt vidröra kamerahuset, vilket eliminerar risken för kameraskakningar och oavsiktlig suddighet. Det används oftast tillsammans med ett stativ. Det finns två sorters fjärrutlösare – trådbundna och trådlösa – men det spelar egentligen ingen roll vilken du får. Mer avancerade fjärrkontroller har extra funktioner som halvpressstöd, inbyggda tidtagare och LCD-skärmar. Denna fjärrkontroll för nyare slutare frigör mycket för pengarna, men observera att du måste köpa en fjärrkontroll som är kompatibel med din speciella kamera (Canon, Nikon, Pentax, Sony, etc.).

Utbytbar kameralins

Om du inte har en kamera med ett utbytbart linssystem kan du hoppa över det här avsnittet. Detta gäller bara DSLR och segelfria kameror. När du går framåt i dina fotografiska färdigheter kommer du att samla ihop många olika objektivtyper som låter dig ta alla slags bilder. Men i början kommer du att bli bättre med att börja med ett enda objektiv. (Ett främsta objektiv är ett objektiv som inte zoomar.) Varför ett främsta objektiv? Eftersom oförmågan att zooma kan lära dig mycket om rätt kompositionsteknik. Med en fast kameralins måste du tänka igenom dina bilder mer, vilket sträcker dina färdigheter och hjälper dig att bli snabbare. För Canon och Nikon är 50 mm f/1.8 prime -objektivet det billigaste av alla objektiv, vilket gör det utmärkt till att börja med. Men om din kamera har en beskärningssensor (vilket de flesta DSLR-apparater och spegelfria kameror på instegsnivå gör) och om du har råd att spendera mer, rekommenderar vi ett 35 mm primobjektiv eftersom det i allmänhet är mer flexibelt.