Kamera för nybörjare

På marknaden nu finns det många olika kameramodeller med olika finesser.

Kamera för nybörjare

Och sedan finns det diskussionen om digitalkamera kontra traditionell filmkamera. Hur kan en nybörjare veta vilket som passar bäst för just hen? Svaret är att börja med en relativ enkel modell. Den etablerade kamera producenten, som Canon, Sony och Nikon, alla har enkla modeller som är lämpliga för nybörjare. Då kan man fokusera på fototekniken istället för hur mekaniken i kameran fungerar. En nybörjare lätt kan känna sig överväldigad av alltför många val. Dessutom kan en grundmodell ha schysta funktioner ändå. Och det är bekvämt med automatiska inställningar. Sedan, när man har behärskat grunderna, är det dags att lära sig mer avancerade funktioner. Digitalkameror är bra för nybörjare eftersom man får omedelbart feedback. Även om man planerar att ta fotografierna med en traditionell kamera, kan en digitalkamera också vara till hjälp. Först tar man några provbilder med digitalkameran och, efter att ha sett vilka bilder fungerar bäst, sedan återta dem med en traditionell kamera. Ett kamerastativ är nästan obligatoriskt. Visst går det att plåta utan stativ men den är en väldig bra hjälpmedel. Även när människor står helt stilla, kan deras muskler rycka lite, till exempel, och det kan orsaka en suddig bild. Varför skulle man riskera att en potentiell bra bild blir suddig?

Grundregler

Det finns några enkla grundregler som regeln om tredjedelar. Den här regeln säger att man ska dela upp bilden i 9 delar, tre över och tre upp, genom att mentalt rita linjer som när man spelar luffarschack. Korsningen av linjerna ska vara fotos fokuspunkter. Inramning med naturliga ramar är en annan regel som kan vara bra att komma ihåg. Till exempel kan grenarna på ett träd bilda en naturlig ram för fotografens ämne. Eller man kan ta ett fotografi genom ett fönster med fönsterkarm på bilden, omgivande och inramning av huvudämnet. Om man vill studera djupare finns det böcker och klasser i komposition, färgteori och många andra aspekter av fotografering att välja mellan. Ofta håller studieförbund och folkhögskolor kvällskurser i fotografering. Men oavsett hur mycket teori man läser måste hen till sista gå ut i verkligheten och tillämpa teorin. Det absolut viktigaste för en nybörjare är att öva mycket. Och var inte ledsen om mans första bilderna är inte så bra. Fortsätt bara. Övning ger färdighet. Tar alltid kameran med sig. När man är ute och promenerar går det lätt att hitta massor av potentiella fotomotiv. Visst går det att komma tillbaka senare men det blir aldrig precis samma. Naturen förändras ständigt. Solskenet kommer inte att vara från exakt samma vinkel eller dimman kommer att försvinna. Blommorna kanske blommar för bara några dagar och sedan försvinner till nästa året.

Grundregler

Men den absolut viktigaste regel är att ha det rolig med kameran. Det finns ingen anledning till prestationsångest. En kamera kan vara ett riktigt roligt verktyg för att uttrycka sig och för att skapa konst. Och man gör bättre konst när man är avslappnad och njuter av arbetet. Fotografering är en kul hobby helt enkelt.