Fotoresa till Island

Det finns resor du bara gör en gång i livet, in fotoresa till Island var en sån händelse. Jag hade sparat och längtat länge för resan. Allt var planerat väldigt noggrant.

Resan skulle göras med ett gäng andra hobbyfotografer och den skulle exempelvis innehålla grottbesök, sightseeing, norrsken, fototurer och fotoworkshops med kända naturfotografer. I hela tio dagar skulle vi åka runt i ett vinterklätt Island för att jaga efter otroliga vyer och det perfekta norrskenet.

Vintertid på Island

Island är verkligen fantastiskt vintertid och det är inte svårt att hitta tillfällen att ta de där ultimata vinterbilderna. När man dessutom har en prisbelönt fotograf som guide så kan det bara inte gå fel. Flera platser på Island erbjuder fantastiska ljusförhållanden för norrskensjakt och fotografering, särskilt under vintermånaderna när mörkret håller i längre än vanligt. När norrskenet visas på den klara himlen, så är det som dukat bord att kunna få möjligheten att fotografera dem när de lyser upp det arktiska landskapet.

Bortsett från den prakten så finns Islands verkligt naturliga skönhet under marken, därför besökte vi isgrottorna i Vatnajokull. De havsblå iskristallerna skapar en otrolig komposition, och ljuset som dansar över dessa glittrande skulpturer betyder att detta är en möjlighet att ta foton man bara tar en gång i livet. Resan jag deltog i var för alla nivåer men tack och lov var de flesta precis som jag på hobbynivå. De planerar resan efter vilka som deltar.

Våra professionell fotoguider körde oss runt i stora och bekväma jeepar och vi bodde på riktigt mysiga pensionat, airbnb och hotell. Man är garanterad rum med eget badrum vilket kändes skönt. Alla frukostar ingick men däremot fick man stå får lunch och middag själv, men det var kul eftersom man då kunde välja helt själv. Vissa kvällar lagade vi mat tillsammans allihopa.

Besöket vid Diamond beach och dess magnifika iskristaller var coolt, likaså den glaciära lagunen i Jokulsarlon, djupt inne i Vatnajokull nationalpark. Lagunen är unik och har en eterisk och lugn atmosfär, liknar ingenting man sett eller upplevt förr. Vi hade dessutom turen att få fota och filma de ögonblick när enorma isberg med kraft bryter sig ut från den mäktiga glaciären för vidare tur ut mot Atlanten.

Härlig grupp

När man ska resa med en mindre grupp och under de omständigheter vi gjorde så blir det verkligen intimt. Därför var det så skönt att vi hittade varandra direkt redan den första kvällen, dynamiken i gruppen var helt perfekt. Guiderna mötte upp i lobbyn på vårt hotell den första natten och efter en välkomstdrink (om man kan kalla Svarta döden för det), med surhaj som snacks, så gick vi vidare till en underbar liten fiskrestaurang i hamnen. Där fick vi lära känna varandra lite bättre och även höra upplägget på äventyret som skulle börja morgonen därefter.

Färden gick först längs sydkusten där huvudmålen var vattenfallen Seljalandsfoss och Skógafoss. Den sträckan vi åkte är en av Islands mest populära turistvägar, vilket jag förstod sen eftersom den är kantad med lättillgängliga saker att upptäcka. Seljalandsfoss är 63 meter högt och faller i en smal kaskad framför en grotta. Om man inte är rädd för att bli blöt så kan man gå bakom det och fotografera vattnet från en unik vinkel.

Vattenfall och svart strand

Skógafoss har ingen grotta bakom sig, förutom i legenden som säger att där finns en dold skatt, men är istället mycket mer dramatisk än Seljalandsfoss. Vattenfallen har samma höjd men Skógafoss är bredare och kraftfullare och skapar en enorm dimma när det dundrar mot marken. Om solen skiner så ser man regnbågar i hela dimman så att man kan öva på att arbeta med ovanliga ljusfenomen.

Efter de stoppen så fortsatte vi längs sydkusten till den svarta sandstranden Reynisfjara för att fota solnedgången där. Jag lovar att mina foton därifrån bevisar varför den blivit sedd som en av de vackraste icke-tropiska stränderna i världen. Den natten tillbringade vi på ett pensionat i den närliggande, charmiga byn Vík.

Det var bara några nätter som vi faktiskt hade wifi men ärligt talat kändes det inte så viktigt. Jag hade redan innan bestämt mig för att logga ut från alla sociala medier under resan. När jag sedan kom hem skulle jag sortera och göra uppdateringar med foton.

Så när jag väl hade wifi så det enda jag gjorde var att ladda upp bilder och filmer till min molnlagring samt att, om jag hade tid och lust, spela lite pokerstarscasino. Othello lade jag helt ned under resan för ska man spela det framgångsrikt så måste man vara aktiv, och eftersom jag ville behålla min poäng så avslutade jag de spel jag hade igång och pausade istället. Platser vi besökte under dessa tio dagar var bland annat Reykjavík, Seljalandsfoss, Vík, Gullfoss, Skógafoss, Reynisdrangar, Jökulsárlón, Vatnajökull Nationalpark, Diamond Beach, Vestrahorn, Skaftafell, Þingvellir National Park och Geysir.