Fotomuseer internationellt

Denna artikel handlar om internationella fotomuseer och några av de mest inspirerande sådana. Här kommer några av dessa. Känner du till några av dessa eller har du möjligtvis redan besökt dom? Oavsett så kommer dom här!

Foam – Amsterdam, Nederländerna

Foam syftar till att informera och inspirera en så bred publik som möjligt. Den presenterar alla aspekter av modern fotografering och organiserar en rad aktiviteter. Från utställningar till publikationer, debatter och utbildningsprojekt. Många aktiviteter äger rum från Amsterdam-museet. För specifika projekt kommer de också att åka utomlands för att nå en internationell publik. En annan viktig aktivitet är att leta efter framväxande talanger. Definitivt ett av de bästa fotografimuseerna i Europa.

Museum of Contemporary Photography – Chicago, USA

MoCP, som grundades 1976, är ett konstmuseum för högskolor för fotografi. De försöker generera idéer genom att skapa en dialog mellan studenter och konstnärer. Detta fotografimuseum organiserar banbrytande utställningar. Dess samling innehåller mer än 15 000 objekt av över 1 500 konstnärer.

International Center of Photography – New York, USA

Ett annat fantastiskt fotografimuseum i USA. Det grundades 1974 för att bevara arvet från ”rörande bilder”. Detta innebär fotografering med fokus på socialt och politiskt sinnade bilder. ICP erbjuder också ett öppet forum för dialog om den roll fotografier spelar i vårt samhälle. Allt mycket intressant i dagens digitala tidsålder.

Lianzhou Museum of Photography – Lianzhou, Kina

Stora fotografimuseer finns inte bara i Europa eller USA. Lianzhou öppnade 2017 och är det första statligt finansierade fotografimuseet i Kina. Det ligger i en liten bergsstad i utkanten av det utvecklade Pearl River Delta. Det är det som gör detta moderna fotografimuseum så unikt. Det hjälpte också till att ge upphov till förnyelse av det gamla centrum i Lianzhou. Museet syftar till att ställa ut, samla och undersöka kinesisk och internationell fotografi.

Fotomuseum Winterthur – Winterthur, Schweiz

Här är ett av de yngre fotografimuseerna. Fotomuseum Winterthur grundades 1993. Att samla samtida fotografering har blivit en viktig aspekt av deras arbete. Det innehåller verk från 1960-talet till i dag. Deras samling kan ses online men jag rekommenderar ett besök nästa gång du är i Schweiz.

The Photographers ’Gallery – London, Storbritannien

The Photographers ’Gallery – London, Storbritannien

Naturligtvis kan vi inte glömma bort London. Fotografgalleriet grundades i Londons Covent Garden 1971. Det var det första offentliga fotogalleriet i Storbritannien och presenterar fotografi i alla dess former. Det öppnade sitt nya galleri i Soho i maj 2012 i ett gammalt textillager. Fotografgalleriet är Storbritanniens ledande fotogalleri med internationell inverkan.

Les Douches Gallerie – Paris, Frankrike

Les Douches är en av Paris bäst bevarade hemligheter. Ett måste-besök för alla som är intresserade av arkitektur, historia eller fotografering. Det ligger i det som en gång var ett offentligt bad som byggdes på 1930-talet. Detta utmärkta galleri har modern och historisk fotografering. De vanliga teman är dokumentär stil och experimentellt fotografiskt arbete. Ett måste-besök-fotografimuseum.

Vad tycktes? Hoppas att det inspirerade lite i alla fall? Har du vägarna förbi några av dessa så hoppas vi att detta i alla fall gav en kort presentation!