Fotografera som ett proffs

Det behöver inte vara svårt att ta bilder som ett riktigt proffs. Det finns enkla små tips och tricks att använda sig av som man kommer långt med. Man behöver inte ens köpa en avancerad kamera nuförtiden eftersom dagens smartphones har både manuella kamerainställningar och avancerade alternativ för fotografering och de flesta telefoner håller hög kvalité i detta avseende.

Fotografera som ett proffs

Tips och idéer

Om man vill ta bild på exempelvis någon interiör ska man fotografera rakt framifrån och i horisontal linje. Man kan använda en vägg som ramverk så att de vertikala linjerna inte blir förvrängda och se till att kamerasensorn är parallell med interiören. Vidare bör man använda endast naturligt ljus vilket är den gyllene och viktigaste regeln när man fotar interiörer. Man ska se till att alla lampor är släckta och använda sig enbart av det naturliga ljuset som kommer från rummets fönster, då detta kommer göra färgerna fräschare och renare och skuggorna blir mer naturliga. Man bör dock undvika att fotografera de tidpunkter på dagen då solen lyser rakt in eftersom detta inte ger rätt naturligt ljus, utan vissa områden i rummet kommer bli ljusare än andra. Därför är en molnig dag optimalt att fotografera på. Det kan vara en bra idé att ändra om i rummet innan man fotograferar, så att man får tillräckligt med plats och inte behöver smeta sig mot väggen för att komma tillräckligt långt ifrån objektet. Man ska också vara noggrann med vad som finns framför kameran och som kan komma med på bilden, exempelvis kablar, en tv-dosa på bordet och så vidare. Detta kan verkligen döda bilden. Det kan också vara en idé att fokusera på ett mindre fotograferingsområde än att försöka få med ett helt rum. Exempelvis kan man välja ett speciellt hörn i rummet, en soffa, en matgrupp eller liknande, vilket även ger betraktaren av fotot en chans att fokusera på det man är ute efter att visa upp.Man behöver även se till att ha en fokuspunkt eller kontaktpunkt för att fånga ögat, vilket håller betraktaren av fotot uppmärksam längre. Om det inte uppenbarligen finns något speciellt att fokusera på kan man exempelvis lägga dit något för att skapa en kontaktpunkt eller helt enkelt jaga en annan synvinkel som kanske innehåller något intressant.

Tips och idéer

Efter alla dessa förberedelser måste man se till att objektet syns i starkt fokus och detta bör man ställa in själv manuellt, alltså inte använda sig av kamerans autofokus. När man fotograferar med mobilen finns det lite knep att ta till för att verkligen få de där proffsiga bilderna utan störningar.

  • Putsa linsen, annars blir det förmodligen suddiga eller fläckiga bilder.
  • Justera ljuset direkt, så slipper man göra det vid redigeringen.
  • HDR-funktionen är oftast bra att ha aktiverad eftersom den gör att kameran automatiskt tar två bilder med olika exponeringar som den sedan sätter ihop dem till en, men ibland kan det vara en bättre idé att fota utan. Det beror på ljusförhållandena och i och med detta bör man vara uppmärksam på den funktionen.
  • Använd rutnätet för att få den där perfekta horisontella linjen direkt, istället för att behöva beskära fotot efteråt och därmed förlora en del av bilden.