Du kan väl det här

Låt mig börja med att berätta att jag inte tror att någon kan bemästra ljuset. Vi alla fotografer är villiga slavar under ljuset. Utan det kan vi inte göra vårt arbete. Och det kan vara svårt att arbeta med ibland. Framför allt om du arbetar med naturligt ljus. Men att lära sig om ljus. Att förstå hur det fungerar och varför. Att veta hur man kan jobba med det oavsett förutsättningar. Att skapa det. Att söka det. Det är vad vi som fotografer strävar efter. Vi kommer aldrig att lära oss att bemästra det men vi kan komma i närheten med mycket träning.

Börja utomhus

Så var börjar du öva? Jo, utomhus så klart. Det finns oändliga möjligheter som bara väntar på dig så fort du kliver utanför din dörr. Kan du ta en bra bild under en solig dag i Rom? Eller en vinterdag uppe i Kiruna? Kan du ta en bild när solen går upp, eller ner? Under en stjärnklar natt? Det finns så många möjligheter som du behöver lära dig hur du hanterar när du tar en bild och vare sig du är en amatör eller erfaren fotograf så finns det alltid något att testa på oavsett vilken tid på dygnet du går ut. Du kan också använda dig av olika metoder för att bli bättre. Men om du vill arbeta inomhus kan du försöka att skapa eget ljus. Låna eller köp ett par bra lampor och börja skapa dina egna effekter. Men det viktigaste är att du fortsätter att leta efter ljuset, fortsätter att lära dig om ljuset och fortsätter att vara envis nog att suga in all information och kunskap du kan om ljuset. I slutändan kommer det leda till att du blir en bättre fotograf.

Bilders djup

Det är extremt enkelt att som nybörjarfotograf att tro att bildens djup är något oväsentligt så går att strunta i. Men faktum är att vilket djup du väljer att använda dig av i din bild kan mycket väl vara det som avgör hur bilden ser ut i slutändan. Och det som skiljer bilden från en medioker sådan till en riktigt, riktigt, riktigt bra. Det är också så att man vid första anblick kan tro att det enklaste är att lära sig hur man hanterar bildens djup. Men det blir allt svårare i takt med att man lär sig mer. Ta till exempel den första gången tar en bild. Du kanske tror att så länge du fokuserar på ditt subjekt och suddar bakgrunden så har du en riktigt bra bild. Men du kanske inte tänkte på alla de andra inställningarna som finns. Och hade du gjort det hade bilden kanske blivit mycket bättre.

Fortsätt att experimentera

Så länge du fortsätter att experimentera och lära dig nya metoder så kommer du att bli en bättre fotograf. Det kommer inte att hända över en natt men en dag kommer du att tänka till och förstå hur mycket mer du kan i jämförelse med när du började. Och det är en positiv känsla som kommer få dig att vilja bli en ännu bättre fotograf.