Bli en bra fotograf

Nyckeln till att bli en bra fotograf är dedikation och att sätta dig i en sådan situation där du jobbar lite varje dag på att bli en bättre fotografi. Passion och att ha roligt när man fotar är det viktigaste som finns för att bli en duktig fotograf. Med det sagt så finns det flera saker att fundera över hur man kan bli bättre under resans gång. Om jag skulle börja om min resa så finns det några saker jag skulle lägga allt större vikt vid.

Bli en bra fotograf

 

Ljuset är viktig

När du börjar att fotografera tycks det mest uppenbara att man lär sig hur sin kamera fungerar. Men att arbeta efter det kan faktiskt förvirra dig. Kameran är nämligen bara ett verktyg som har förmågan att fånga ljus på bild. När du går utanför din dörr för att fotografera är det första du bör tänka på ljuset, och inte kameran. Vilken tid på dagen är det. Hur starkt är ljuset och från vilken riktning kommer det? Är det soligt eller molnigt? Är ljuset mjukt eller starkt och kommer solens strålar framför dig eller bakom dig? Det är det första som en erfaren fotograf kommer att fundera över varje gång de börjar att ta bilder – och de är medvetna om hur ljuset förändrar sig under tiden de är ute och fotograferar. De gör så av en enkel anledning: ljuset påverkar hur bilderna kommer att visa sig och vilka inställningar de måste använda sig av. Minsta lilla förändring i ljuset kommer att påverka hur din bild kommer att se ut. Du kan inte lära dig att använda din kamera på ett korrekt sätt innan du förstår hur ljus fungerar.

Kamerainställningar

Kamerainställningar

När du väl är bekant med hur ljuset fungerar så vill du börja fundera över kamerainställningarna. Fundera över hur du vill att bilden ska se ut. Till exempel: vill du att så mycket som möjligt i din bild ska vara skarp eller vill du att bakgrunden ska vara mindre skarp? Vill du zooma in för en kompakt bild eller vill du hellre använda en lins som ger dig möjlighet att använda en mer traditionell vinkel? Det är vid de här frågorna som dina inställningar kommer att ha en påverkan på din slutgiltiga bild. Det kanske låter som massor av jobb för att ta en enda bild. Men om du börjar att fotografera på det här sättet så kommer det snart att bli naturligt för dig och genom det kommer det att kännas som att det är mycket mindre jobb. Precis som att lära sig att swinga en golfklubba, spela gitarr eller spela basket så sätter det sig i ryggraden. Att göra det korrekt kanske kommer att kännas onaturligt och konstigt men du kommer snart att bli betydligt bättre på vad du gör.

Experimentera dig fram

Ta av din kameras autofokus och experimentera med de olika alternativen du har. Ibland fungerar det bra att använda sig av autofokus men andra gånger vill du testa dig fram för att se vad som fungerar bäst. Experimentera med olika zoom-funktionen. Med shutterhastigheten och med de olika ISO-inställningarna. Var inte rädd över att höja ditt ISO. Gå tillbaka och titta på dina foton i ett ljusrum. Zooma in på detaljerna och se hur inställningarna har påverkat din bild.