Att välja rätt kamera

Som fotograf är det självklart mycket viktigt att välja rätt kamera. Ska man dessutom satsa på en karriär inom fotografins värld så blir det desto viktigare. Som tur är så finns det mycket bra guider på vad för sorts kamera man behöver till olika former av fotografi. Liksom inom andra yrken så kan man specialisera sig. Ska man ha samma sorts kamera om man ska fotografera bröllop som man har när man fotograferar naturbilder? Jag tänkte att vi skulle reda ut det i denna artikel.

Som fotograf är det självklart mycket viktigt att välja rätt kamera.

Att välja rätt kamera är inte alltid lätt

Är man en sån som vill ta professionella kort i olika sammanhang så kan det faktiskt bli så att man kommer få köpa två eller fler olika systemkameror. Visserligen finns det en mängd olika objektiv vilket gör väldigt mycket för en bild men själva grunden är dock systemkameran. Vi kan exempelvis ta de exemplen vi nämnde ovan. En professionell brölloppsfotograf bör ha en kamera som är snabb, slitstark och ljuskänslig. De flesta systemkameror har dessa egenskaper men man bör jämföra kamerornas hastighet mot varandra. Alla bröllop sker heller inte i dagsljus. Vissa systemkameror är bättre än andra när det kommer till dess funktionalitet under dåliga ljusförhållanden. Objektivet för en bröllopsfotograf bör vara ett teleobjektiv. Om man nu ska ta professionella naturbilder istället då? Jo, då bör man jämföra kamerornas autofokus och ta den snabbaste. Fotograferar man exempelvis djur så är en annan viktig egenskap hur många bilder kameran kan ta per sekund. Djur tenderar ju att röra på sig och vissa rör sig väldigt fort.

Jämför, jämför och jämför

 

Det är alltid svårast i början, så är det ju med allt. Därför är det mycket viktigt att man jämför systemkamerorna mot varandra för att få rätt kamera. Från början så tar man reda på vilka kvaliteter hos kameran som man behöver i sitt arbete och sedan är det dags att jämföra. Kom ihåg att dyrast är inte alltid bäst. En annan viktig aspekt handlar om mörkerfotografering. Kan det hända att du kommer ta fotografier i mörker? Tro det eller ej men alla systemkameror klarar inte av det faktiskt. Så vill man ha den möjligheten är det en sak man också får ta med i beräkningen. Manuella exponeringsval är bra för mörkerfotografering till exempel. Det finns med andra ord mycket att ta hänsyn till om man tar sitt fotograferande på allvar. Kom också ihåg att det säkerligen finns tillbehör till din nya kamera som du kommer vilja köpa. Fundera på vilka dessa tillbehör är redan innan köpet och var noga med att ta reda på om den kameran du funderar på är kompatibelt med tillbehören. Man kan också göra det enklare för sig om man kanske bara vill ha fotografi som hobby men ändå få proffsiga bilder. Man köper en schysst systemkamera och sedan köper man olika objektiv istället. På det sättet kan man slippa köpa olika systemkameror för olika tillfällen. Allt beror på om man lever på sina foton eller om man mer har det som en hobby. Är man osäker på hur man ska göra finns det många genomgående guider på internet som kan hjälpa till.