Att fotografera med rätt belysning

Alla som har fotograferat vet hur stor skillnad ljuset gör för bildens kvalitet. Ja, utöver bra kamera och objektiv. Naturligt ljus och skuggorna det skapar är ett fantastiskt redskap för att skapa en vacker bild. Men vad gör man som fotograf om det är mulet? Då kommer artificiell belysning in i bilden, något som en fotografs alltid har nytta av att lära sig mer om.

Att fotografera med rätt belysning
Att fotografera med rätt belysning

De flesta kameror har en inbyggd blixt. Begränsningarna är dock många eftersom blixtens ljusstyrka inte går att påverka, inte heller går det att justera avstånd till motivet. Man får leva med de inställningar som är förprogrammerade. Blixtarnas ständiga tillgänglighet gör att de kan rädda oplanerat ljusfattiga situationer och hjälpa till att mjuka upp alltför skarpt ljus från naturliga ljuskällor. Att ljussätta är dock mycket mer än så och det är en helt annan värld att fotografera med de externa ljuskällor som finns att tillgå.Vad som kan glömmas bort är att många bra ljuskällor redan finns på många platser inomhus. Ofta kan ljuset från spotlights, taklampor och andra lampor förbättra bilden om inte mer professionell belysning finns tillgänglig. Kom ihåg att välja lampor som har ett kallt, blåare ljus eller är mer neutralt vitt. En varmare lampa ger ett gult sken som kommer ta över i fotografierna.

Fast belysning eller extern blixt

Att välja rätt belysning kan vara svårt. Det finns mycket att välja på och det kan vara krångligt att veta vad det är som behöves. Olika fotografer föredrar olika ljusuppsättningar, och det kan vara svårt att veta vad man ska välja. Valet beror på vilken effekt man vill ha i fotografiet.Är man nybörjare inom ljussättning är det bra att börja med LED-paneler, istället för extern blixt. LED-panelers ljus ses direkt och är ihållande vilket gör ljusförhållandena enklare att justera och anpassa. Genom det lär man sig snabbare ljusets och skuggans egenskaper. LED-ljus ger ett neutralt vitt ljus. Mer avancerade varianter har paneler där färgtemperatur kan justeras. Det finns en mängd olika modeller av LED-ljus att välja beroende på vad som ska fotograferas och vilket ljus som krävs.

Fast belysning eller extern blixt
Fast belysning eller extern blixt

LED-belysning har såklart också nackdelar. Att de ger ett konstant ljus är energikrävande och kräver efter en tids användning extrabatterier om inget fast elnät finns tillgängligt. Ljuset är heller inte lika så starkt som en blixt kan vara. LED-belysning kan vara för svagt i vissa situationer, som exempelvis utomhus på dagtid.Att arbeta med externa blixtar kan verka komplicerat innan man lärt sig hur de fungerar. Vill man använda flera blixtar samtidigt krävs det oftast ihopkoppling genom fjärrstyrning för att se till så att alla går av samtidigt. Som nybörjare kan det ta lång tid att placera blixtarna så att man får önskad effekt. Ljuset syns inte förrän blixten går av, som fotograf går man därför miste om den direkta feedback i skuggor och högdagrar som LED-ljuset ger. När man kommit över inlärningströskel ger externa blixtar fantastiska effekter. Det finns många sätt att experimentera på som ger spännande resultat, till exempel att rikta blixten åt olika håll, justera kamerans slutartid, och fånga rörelse med blixt.