Att fotografera i mörker

För den som väljer att fotografer i mörker väntar en spännande och lite annorlunda upplevelse. Det finns många tillfällen då mörkerfotografering kan vara användbart, till exempel om man vill fotografera en fin stjärnhimmel, för att föreviga raketer som exploderar i en färgkavalkad på nyårsnatten eller varför inte ta några vackra naturbilder av den gnistrande snön under en kall vinternatt.

Utrustning för att fotografera i mörker

Idag är teknologin så pass avancerad att man kan lyckas uppnå ett hyfsat resultat utan fotoutrustning som är anpassad för mörker, men om man kommer att fota i mörker regelbundet är det definitivt värt att lägga lite extra pengar på en utrustning som klarar av att prestera i en miljö med få ljuskällor. Att använda sig av ett kameraobjektiv som är ljuskänsligt tillsammans med ett lågt bländartal gör att man kan slippa bruset som annars gärna uppstår i bilden när man vill fotografera i dåligt ljus. Sådana objektiv kostar en slant men resultaten man får gör att de är väl värda sitt pris.

Ett annat tips när det gäller mörkerfotografering är att använda sig av ett stativ. Det gör att kameran kan hållas stilla under en lång tid. Bilden får då en bättre skärpa, även om man fotar med en lång slutartid. Om man är rädd att ett stativ ska vara för tungt att släpa med sig kan man köpa ett ministativ. De är lätta, smidiga och kan användas till det mesta. Prisvärda ministativ hittar man här.

Att fotografera i Raw

För den som är intresserad av att bildbehandla sina foton är Raw-formatet utmärkt att använda. Till skillnad från filer i JPEG, där man inte kan göra så mycket med bilderna i efterhand, tillåter Raw-formatet att man fixar till alla tänkbara saker efteråt, man kan exempelvis rätta till misstag som har att göra med exponeringen. Om man redan vet med sig att man inte vill redigera bilderna efterhand är det dock bättre att fotografera med JPEG-inställningarna från början.

Bra att tänka på

Det krävs både tid och engagemang för att bli riktigt duktig på att fotografera i mörker. Glöm inte att ha roligt under tiden, experimentera med olika metoder och utnyttja din kreativitet. Tänk också på att använda de få ljuskällorna som finns tillgängliga. Saker som lyktor och gatulysen kan skapa häftiga effekter i bilden.

Se också till att använda varma kläder. Att fotografera i mörker kan bli riktigt kyligt, beroende på vilken tid på året det är. När man fotograferar är man dessutom relativt stillastående i längre perioder och om man väl har börjat frysa blir man oftast kall väldigt fort. Ta också gärna med en ficklampa eller en pannlampa för att se bättre och för att undvika olyckor. Det är också bra att vara minst två personer som fotograferar ihop. Om något händer kan man hjälpa varandra, dessutom är det mycket roligare att fotografera tillsammans med någon annan. Se även till att kamerans batteri är fullt laddat. Det är tråkigt att behöva vända hem innan man har fotograferat klart bara för att utrustningen plötsligt dör.